Презентація розвивального, життєвого середовища!

Середовище розвитку дитини в цілому - це комплекс матеріально-технічних, санітарно-гігієнічних, ергономічних, естетичних, психолого-педагогічних умов, які забезпечують організацію життя дитини і дорослих в дошкільному освітньому закладі.

Саме створення розвивального середовища має на меті забезпечити вільну самостійну діяльність та творчість дітей у відповідності з їх бажаннями та нахилами, вибір форми діяльності- сумісної з однолітками чи індивідуальної.

Чому створення розвивального середовища є таким актуальним? Відповідь на це питання зумовлюється специфікою дошкільного віку, тими особливостями, якими дошкільник відрізняється від більш старших суб'єктів освіти.

Одним із джерел знань, соціального досвіду і розвитку дитини є середовище перебування дитини. Тому дуже важливо, щоб це середовища було саме розвивальним, таким, яке забезпечувало різні види активності дитини (розумової, ігорової, фізичної тощо), стало основою для самостійної діяльності, умовою для своєрідної форми самоосвіти маленької дитини.

Всі ігрові матеріали розташовані на відкритих та доступних дітям полицях. Особливе місце у предметному світі дитини належить дидактичним, розвивальним матеріалам, які здатні для цільового використання та виключають помилки і труднощі, спонукають до ррзміркування. "Без відповідного середовища нема конструктивної діяльності дитини,-пише М.Монтессорі,- оточення дитини - це не просто об'єднання предметів для ігри чи будь-якого використання. Оточеня повинно мати цілісну форму (образ) та бути зорієнтованим на цілісне сприймання дитини, а не на суму його можливостей."

Залежно від площі групи, потреб дітей, їхніх інтересів, вихователь визначає кількість центрів, їх розташування і способи їх обладнання. В старших групах до цього залучаються діти. Тому у групах куточки мобільні, варіативні, різноманітні, постійно поповнюються та оновлюються і створені для повноцінного розвитку дитини та для активної участі батьків в житті свого малюка в дитячому садку.

А життєвий простір буде завжди розвивальним лише тоді, коли наші дошкільнята почуватимуться комфортно в нашому садочку і ми будемо порівнювати їх із самими собою – учорашніми, сьогоднішніми, завтрашніми. І ми віримо в те, що наш дитячий садок, наша атмосфера наповнюють душу малюка, розкривають його резерви для розвитку через діяльність та гру.

Розвивальне середовище груп дошкільного віку вихователі планують так, щоб передбачити в групі місце для постійних та змінних осередків, у яких діти могли б самостійно чи підгрупами займатися певними видами діяльності за власним бажанням. Тут зберігаються посібники, матеріал, для якого використовують полички, шафи, столики, килимки і т.д.(фото)

Кiлькiсть переглядiв: 529

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.